De amateurkunstkoepels Sako, Iepen DoEk en OMF stellen samen met Keunstwurk een provinciale vertrouwenspersoon beschikbaar.

Sociale veiligheid en integriteit zijn binnen amateurkunstverenigingen van groot belang. Een koor, orkest of theatergroep moet een veilige haven zijn voor alle leden. Of dit ook altijd het geval is, is moeilijk te waarborgen. Zo zijn verenigingen niet verplicht om een vertrouwenspersoon aan te stellen, terwijl een vertrouwenspersoon goed kan helpen bij zorgelijke situaties. Daarom stellen

De vertrouwenspersoon wordt beschikbaar gesteld in samenwerking met de SESAM academie: een landelijke non-profit organisatie die maatschappelijke organisaties waar vrijwilligers actief zijn, ondersteunt en adviseert. Zij zorgen voor gecertificeerde vertrouwenspersonen die zijn getraind in gesprekken over onder meer ongewenst gedrag, integriteit, pesten, intimidatie en discriminatie.

Direct aanspreekpunt

Gerda Roorda, coördinator cultuurparticipatie bij Keunstwurk: “Er zijn op dit moment talrijke voorbeelden in het nieuws van ongewenst gedrag binnen verschillende sectoren. Met de provinciale vertrouwenspersoon creëren we een direct aanspreekpunt voor amateukunstverenigingen en hopen we bij te dragen aan bewustwording binnen de amateurkunst. Naast het beschikbaar stellen van de vertrouwenspersoon, ondersteunen we ook bij het versterken van preventief beleid”.

Preventief beleid
Gedurende het jaar organiseert Keunstwurk moetingsjûnnen waar verenigingen met elkaar en met experts van de SESAM academie en NOV (Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) aan de slag kunnen voor een veilige cultuur binnen hun vereniging. Daarnaast wordt gewerkt aan een set gedragsregels die verenigingen als leidraad kunnen gebruiken. Ook schuiven experts vanuit de SESAM academie en NOV aan bij ledenvergaderingen van de koepels.

Contact vertrouwenspersoon
Leden van amateurkunstverenigingen kunnen vrijblijvend en gratis in gesprek gaan met de vertrouwenspersoon. Meer informatie en contactgegevens zijn te vinden op de website van Keunstwurk: keunstwurk.nl/vertrouwenspersoon-voor-de-amateurkunst